Εδώ γράφει η Ε΄ τάξη του 3ου Δημοτικού Νέας Περάμου με τη δασκάλα της Ελένη Κωστίνη


ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ


1.jpg

Το 1922, κάτοικοι της Περάμου της Μ.Ασίας διώχθηκαν από το τόπο τους στοιβαγμένοι σε καΐκια οικογένειες χώρισαν σε μια στιγμή. Άλλοι "βγήκαν" στην Πέραμο της Καβάλας κι άλλοι στα μέρη της Αττικής, ψάχνοντας να βρουν μέρος να εγκατασταθούν. Επειδή, λόγω παράδοσης οι περισσότεροι ήταν ψαράδες, το μέρος το οποίο προτιμήθηκε ήταν αυτό που είναι η σημερινή Νέα Πέραμος, στο οποίο κατέληξε μετά από πολλή σκέψη μια επιτροπή από τους τότε Περαμιώτες, η οποία και δημιουργήθηκε με αυτό τον σκοπό, να βρουν δηλαδή το τόπο που θα στεγάσουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή. Ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε από την τότε κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εγκαταστάθηκαν προσωρινά τον Σεπτέμβρη του 1922 στην τότε Κούλουρη της Σαλαμίνας μέχρι να δημιουργηθεί ο συνοικισμός.Από το 1925, άρχισε η σταδιακή στέγασή τους στον συνοικισμό, όταν ακόμα αυτός ήταν μισοτελειωμένος.Στον οικισμό αυτό εγκαταστάθηκαν στα έτοιμα σπίτια Περάμιοι, αλλά και άλλοι πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης και τις Μ. Ασίας. Το πρώτο σχολείο ήταν μια ξύλινη παράγκα, το οποίο χρηματοδότησε ο τότε πρωθυπουργός Θ. Πάγκαλος. Το σχολείο λειτουργούσε τις Κυριακές ως εκκλησία, ώσπου με διάφορες δωρεές χτίστηκε η εκκλησία. Στην εκκλησία με περηφάνια μεταφέρθηκε η εικόνα του Άι-Γιώργη από τη Πέραμο της Μ. Ασίας, την οποία έκαψαν οι Τούρκοι. Η Νέα Πέραμος συνηθίζεται να ονομάζεται και ως Μεγάλο Πεύκο. Είναι μια προσωνυμία η οποία επικράτησε εξαιτίας ενός μεγάλου πεύκου, όπου συνήθιζαν να δίνουν ραντεβού οι κάτοικοι των Μεγάρων. Ήθελαν έτσι να μαζεύεται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να τους ληστέψουν στον δρόμο προς την Αθήνα. Το λιμάνι της Νέας Περάμου λειτούργησε για πρώτη φορά το 1967,όταν στη μικρή προβλήτα του έδεναν τις βάρκες τους οι ψαράδες .Για πολλά χρόνια παρέμεινε στην ίδια κατάσταση καθώς δεν ήταν πιστοποιημένος λιμένας της περιοχής.


Περίπου το 1985,λόγω της αύξησης του πληθυσμού στην περιοχή και αφού το επάγγελμα του ψαρά ήταν το κυριότερο στο χωριό, άρχισαν εργασίες για την επέκταση της προβλήτας και την αύξηση της χωρητικότητας του λιμανιού.


Σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων,ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του έργου και το λιμάνι της Νέας Περάμου πήρε τη σημερινή του μορφή.Από τότε εξυπηρετεί τις ανάγκες των ψαράδων ,ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής. Δείτε επίσης την ιστορία της Νέας Περάμου σε 3 καταπληκτικά βίντεο.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ
(1ο μέρος)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ
(2ο μέρος)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ
(3ο μέρος)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο λιμάνι με σκοπό να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες μέσω της παρατήρησης.Επίσης,πήραμε συνέντευξη από τον κύριο Σεβαστή,οστρακοαλιέα της περιοχής.Με αυτό τον τρόπο,ενημερωθήκαμε γύρω από την οστρακοαλιεία και την οστρακοκαλλιέργεια. Για την έρευνά μας συμπληρώσαμε το ακόλουθο ερωτηματολόγιο.P1010354.JPG


P1010355.JPG

P1010359.JPG

Ο κύριος Σεβαστής εργάζεται ως οστρακοαλιεύς από το 1992.Ασχολείται με αυτό γιατί αγαπά τη θάλασσα και νιώθει ελεύθερος μέσα σ'αυτή.

P1010357.JPG

Στην Ελλάδα,όταν αναφερόμαστε σε οστρακοκαλλιέργεια,εννοούμε την καλλιέργεια μυδιών.Η μυδοαλιεία γίνεται όλο τον χρόνο.Τα επαγγέλματα του οστρακοαλιέα και του οστρακοκαλλιεργητή είναι ιδιαίτερα επικερδή,παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών κάποιες φορές.P1010362.JPG

Η οστρακοαλιεία γίνεται ως επί το πλείστον με δύο τρόπους:

1.Με κατάδυση και συλλογή αστράκων από το βυθό της θάλασσας.

2.Συλλέγοντας τα όστρακα από τον χώρο όπου καλλιεργούνται με σκάφος.(Γύρω από μεγάλες σημαδούρες τοποθετούνται σχοινιά πάνω στα οποία κολλούν τα μύδια.Στη συνέχεια με σκάφος προσεγγίζουν την περιοχή και μαζεύουν τα σχοινιά που έχουν αποκτήσει ικανοποιητικό αριθμό μυδιών.)

.jpg

P1010376.JPG

Στην χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή της Νέας Περάμου η ποιότητα των μυδιών είναι εξαιρετική.Για το λόγο αυτό γίνεται εξαγωγή τους,κυρίως προς την Ιταλία.

P1010379.JPG

Η μυδοκαλλιέργεια,όπως και η μυδοαλιεία,όταν γίνονται με σύνεση και αγάπη προς το περιβάλλον,δεν το επηρεάζουν αρνητικά.Μάλιστα τα μύδια έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν το νερό της θάλασσας απαλλάσσοντάς το από ρυπαντικά στοιχεία,τα οποία χρησιμοποιούν για να συνθέσουν την τροφή τους.

Ωστόσο,η εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ύπαρξη των οστράκων όπως και ολόκληρης της θαλάσσιας ζωής.

Τα τελευταία χρόνια η θάλασσα της Νέας Περάμου έχει καθαριστεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας.Ο Σαρωνικός κόλπος ευημερεί ξανά!Ευχή του κ.Σεβαστή,αλλά και δική μας,είναι η θάλασσα να παραμείνει καθαρή ώστε να απολαμβάνουμε τα αγαθά που πλουσιοπάροχα μας προσφέρει.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική αξία των οστράκων αλλά και τις μυδοκαλλιέργειες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του κ.Πετρόπουλου,μυδοκαλλιεργητή της περιοχής.http://www.petropoulos-mare.gr/

ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ!


Στην προσπάθειά μας να μάθουμε περισσότερα γύρω από το λιμάνι μας,πραγματοποιήσαμε έρευνα κατά την οποία συγκεντρώσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.Κινηθήκαμε σε πέντε θεματικούς άξονες:

1.Θαλάσσια ζωή στο λιμάνι μας

2.Θαλάσσια ρύπανση

3.Είδη σκαφών στο λιμάνι μας

4.Επαγγέλματα γύρω από το λιμάνι

5.Παροιμίες σχετικές με το λιμάνι

Παρακάτω σας παραθέτουμε τις εργασίες μας.

Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣnea peramos 002.jpg

nea peramos 001.jpg

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ(Ενδιαφέροντα άρθρα και εικόνες)


r5 001.jpg
r6 001.jpg

r7 001.jpg
r3 001.jpg

r4 001.jpg

2013-02-24

Μικρής έκτασης ρύπανση, από στερεά αντικείμενα, παραλίας στην Νέα Πέραμο
Δεν εμπνέει ανησυχία – της έρευνας επελήφθη το Λιμενικό Σώμα

external image 0.jpg


Μικρής έκτασης ρύπανση από στερεά αντικείμενα στην παραλία της Νέας Περάμου παρατηρήθηκε το πρωί της Κυριακής 24/2/2013 στο τμήμα από το λιμάνι έως το θεατράκι μήκους περίπου 200 μέτρων.

Την ρύπανση αντελήφθησαν κάτοικοι και αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές.

Επί τόπου έσπευσαν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κόττας και ο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Παναγιώτης Παρασκευάς ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο.

Από πρώτη άποψη τα στερεά αντικείμενα και ξύλα τα οποία εκβράσθηκαν στην παραλία φαίνεται να παρασύρθηκαν στη θάλασσα από τα νερά των τελευταίων βροχοπτώσεων και ο νοτιοανατολικός άνεμος ο οποίος επικρατούσε σήμερα το πρωί να τα έσπρωξε στη στεριά.

Στελέχη του λιμεναρχείου, μακροσκοπικά, διαπίστωσαν ότι η επιφάνεια του νερού δεν ιριδίζει αλλά και δεν αναδίδεται καμία δυσοσμία δυσοσμία η οποία να προδίδει πετρελαιοειδή.

Παρ’ όλα αυτά το λιμεναρχείο ανέλαβε την υπόθεση και αναμένεται πόρισμα τις επόμενες ημέρες.

external image 1.jpg
external image 2.jpg


ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ


Με αφορμή το παραπάνω άρθρο (από τον ιστότοπο www.megara.org) το πρωί της Δευτέρας θελήσαμε να επισκεφτούμε το λιμάνι μας προκειμένου να εκτιμήσουμε το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Πράγματι,το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν θλιβερό. Η θάλασσά μας είχε μετατραπεί σε έναν κινούμενο σκουπιδότοπο. Έτσι προσπαθήσαμε να καταγράψουμε το είδος των απορριμμάτων που μόλυναν το νερό και να τους ταξινομήσουμε σε δύο κατηγορίες. Παρακάτω παραθέτουμε τα αποτελέσματα της έρευνας μας.

ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ: φύλλα, σανίδες, φύκια, κλαδιά δέντρων

ΑΝΟΡΓΑΝΟΙ ΡΥΠΟΙ: πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα κάθε είδους (ποτήρια, μπουκάλια, αναπτήρες, μπαταρίες, καπάκια, κουβάδες, καλαμάκια, σπρέυ, δίχτυα, μαρκαδόροι), κομμάτια , συσκευασίες τσιγάρων και αναψυκτικών

Ιδιαίτερη αίσθηση μας προκάλεσε ένας νεκρός γλάρος, ο οποίος επέπλεε μέσα σ' ένα στρώμα μαύρου παχύρευστου υγρού που έδινε την εντύπωση πετρελαιοκηλίδας!
Θέλουμε τη θάλασσά μας ξανά καθαρή! Οι καθαρές θάλασσες είναι δικαίωμα όλων μας!

Aurelia aurita


P1010370.JPG

P1010372.JPG

Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά την επίσκεψή μας στο λιμάνι.Διακρίνεται ένα είδος μέδουσας γνωστό στο ευρύ κοινό ως <<γυαλί>>.Η επιστημονική ονομασία του είδους αυτού είναι Aurelia aurita και έχει αυξημένη ανθεκτικότητα σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου.Έτσι μπορεί να επιβιώσει σε ευτροφικές συνθήκες όπου άλλα είδη δεν μπορούν. Ένα παράδειγμα είναι ο κόλπος της Ελευσίνας, όπου ο συνδυασμός των ευτροφικών νερών και των αγωγών λυμάτων που καταλήγουν στον κόλπο, παρέχουν στις μέδουσες υψηλά ποσοστά οργανικών και ανόργανων ουσιών, στηρίζοντας έτσι ένα ασυνήθιστα μεγάλο πληθυσμό Αουρέλιας.


Μια πληγωμένη θαλάσσια χελώνα στο λιμάνι μας

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον μαθητή Γιώργο Γεωργούλα.

P1010141.JPG

P1010142.JPG

P1010143.JPG


ΕΙΔΗ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ


R9 001.jpg

R8 001.jpg

ΣΚΑΦΗ ΟΣΤΡΑΚΟΑΛΙΕΙΑΣ

T1 001.jpg

Πώς είναι διαμορφωμένο ένα σκάφος οστρακοαλιείας;

w3 001.jpg

ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

P1010386.JPG
P1010389.JPG


ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ


p2 001.jpg

P1 001.jpg

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ!


Ένας όμορφος τόπος,όπως είναι ο δικός μας,πάντα αποτελεί πηγή έμπευσης για ποικίλες δημιουργίες.Όταν αυτές προκύπτουν μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αγάπης,τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα.Στα πλαίσια αυτά φτιάξαμε ένα παραμύθι.Ελπίζουμε να το απολαύσετε,όπως το απολαύσαμε κι εμείς!

ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ

http://issuu.com/kizikos/docs/___________________________________/1?e=8486081/3185239

Ώρα για λίγη ποίηση!

1 001.jpg

2 001.jpg

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ:ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΑΓΙΚΟΣ!!!

Το βίντεό μας!!!

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ:ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΑΓΙΚΟΣ!!!

Ο ΒΥΘΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ!


P1010464.JPG